Over Geert Hüsstege

Geert Hüsstege
Geert Hüsstege is een bekende schilder van iconen en heeft een atelier en expositieruimte in Haaren (NB). Sinds in 1917 zijn grootvader zijn beroemd geworden galerie voor antiek begon, specialiseerde de familie zich in kunst en antiek en later vooral in Russische iconen, van 16e-eeuwse tot hedendaagse. Om die oude traditie voort te zetten, legde Geert junior op zijn beurt zich toe op iconen als iconenschilder. Hij leidt momenteel de iconengalerie. Zie ook www.iconen.nl.

Iconen als beeld van het heilige
Voor de orthodoxe kerken, met name in Oost Europa, zijn iconen als heilige verbeelding van het geloof kenmerkend voor de inrichting van de kerken en de religieuze beleving. Het zijn niet zomaar schilderingen van een heilig onderwerp. Zij herinneren er ons aan, dat God tastbaar onder ons aanwezig is. Iconen worden dan ook gewijd en worden zo zelf een heilig voorwerp, dat een wezenlijk deel uitmaakt van de geloofsverkondiging in de Kerk. De traditie van iconen dateert al vanaf de 5e/6e eeuw. Ook het iconen schilderen zelf wordt beschouwd als heilig, als een liturgische handeling. Het vraagt niet alleen een bijzondere techniek en inhoud van schilderen, maar vooral ook een houding van eerbied en meditatie. Er zijn verschillende ‘scholen’ onder de iconenschilders, waarvan de Russische en Griekse het meest bekend zijn.

Tentoonstelling en thema-avond
De iconen van Geert Hüsstege zijn tentoongesteld in de Dominicus van 16 t/m 27 maart 2011. Buiten de normale openingstijden van de Dominicuskerk (ma t/m vr van 09:00 – 12:00 uur) is de tentoonstelling ook geopend op zaterdag 19 maart van 12:00 – 14:00 uur en op zondag 20 maart van 11:30 – 13:00 uur. Daarnaast komt Geert Hüsstege zelf vertellen over zijn passie tijdens één van de drie thema-avonden Verbeelding & Geloof.

Terug…