Nieuw in 2011: Basiscursus meditatie

Mediteren kun je leren
Mediteren doen mensen al spontaan wanneer ze aandachtig aanwezig zijn voor al wat zich aandient. Meditatie kun je ook beoefenen. Dan neem je er de tijd voor en ga je zitten in een geschikte ruimte of op een plek ergens buiten. Het beoefenen van meditatie gebeurt al eeuwenlang, zowel binnen de christelijke traditie als binnen andere godsdiensten of wereldbeschouwingen.

Tot rust komen
We leven in een tijd waarin voortdurend prikkels op ons af komen: er worden hoge eisen aan ons gesteld, we worden overspoeld met informatie en we moeten, vaak onder tijdsdruk, voortdurend keuzes maken en reageren op wat op ons afkomt. Die hectiek van ons bestaan kan enorm uitputten.
Meditatie kun je zien als een manier om tot rust en tot verstilling te komen,.
Meditatie kan ook helpen dichter bij de bronnen van het bestaan te komen en te ervaren waar het je uiteindelijk om te doen is. Om in harmonie te komen met jezelf, met de schepping en met God. Om je steeds meer verbonden te voelen met wat van blijvende waarde is.

Cursus
In deze korte basiscursus meditatie proberen we aan deze verlangens richting en vorm te geven. We doen oefeningen om tot verstilling en concentratie te komen vanuit een goede zithouding en een ontspannen ademhaling. We zitten op rechte stoelen of op een meditatiekrukje met de schoenen uit. We leren om op verschillende manieren te mediteren aan de hand van teksten en beelden. We gebruiken daarbij onze verbeelding zonder de band met de realiteit te verliezen.
Deze cursus maakt gebruik van technieken uit het oosten en het westen en wordt inhoudelijk geïnspireerd door de joods-christelijke traditie. Van de cursisten wordt verwacht dat zij gedurende de weken dat deze cursus gegeven wordt, regelmatig thuis oefenen. Op de cursus zal daarvoor oefenstof worden aangereikt. Ook mensen die nog geen ervaring hebben met mediteren zijn van harte welkom.

Locatie en kosten
De cursus wordt gegeven in de kapel van de Dominicuskerk in Oog in Al.
Cursusbegeleider is Seintje Bos, zij is pastoraal werker en opgeleid als geestelijk begeleider.
Data: 3 feb 2011, 17 feb 2011, 3 mar 2011, 17 mar 2011.
Tijd: 20.00 – 21.30 uur
Plaats: Dagkapel van de Dominicuskerk, Palestrinastraat 1, Utrecht

Kosten en aanmelding
Kosten: € 60,00
Aanmelding, tot 27 januari 2011: Secretariaat Dominicusparochie, tel. 030 293 52 45
Of per e-mail: secretariaat@dominicusparochie.nl
De cursus gaat door bij een minimum aantal deelnemers van vijf personen. Het maximum aantal deelnemers is tien.

Meer Informatie
www.seintjebos.nl
info@seintjebos.nl

Tel: (030) 293 3295