Kenniscafé zondagavond 27 november 2011

Nog één keer in 2011 staat het Kenniscafé open voor iedereen, die in een ontspannen sfeer onder het genot van een drankje en een knabbel, kennis wil maken met een interessante wijkgenoot die komt vertellen over de actuele betekenis van haar/zijn specialiteit en werk.

Dit keer ontmoeten we Prof. Corine de Ruiter, Professor of forensic Psychology & Neuroscience, Maastricht University met haar presentatie: Naar een veiliger samenleving: de belofte van de forensische psychologie.

Corine de Ruiter (1960) is sinds 2006 verbonden aan de Universiteit Maastricht. Daarvoor was zij onder andere bijzonder hoogleraar Forensische Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam (1999-2004), hoofd van de Nationale Monitor Geestelijke Gezondheid bij het Trimbosinstituut en hoofd afdeling Onderzoek bij de Van der Hoeven kliniek (forensisch psychiatrisch centrum te Utrecht). Haar missie is het slaan van bruggen tussen wetenschap en praktijk, onder andere door het ontwikkelen van hoogwaardige diagnostische en behandel-methoden. Prof. De Ruiter treedt regelmatig op als getuige-deskundige in strafzaken. Zij levert een bijdrage aan het publieke debat, onder andere met media-optredens.

Antisociaal, crimineel en agressief gedrag staan in een kwaad maatschappelijk daglicht en de roep om strengere maatregelen en straffen lijkt steeds luider te worden. Het is echter de vraag of strenger straffen helpt. Onderzoek uit de psychologie laat zien dat antisociaal gedrag bij jonge kinderen vele oorzaken heeft (van verstandelijke beperking tot ADHD, van wonen in een onveilige buurt tot omgang met oudere, antisociale kinderen). Alleen straffen is niet de oplossing. Dit geldt eveneens voor volwassen delinquenten. Onderzoek laat zien dat juist behandeling van de criminogene risicofactoren (factoren die de oorzaak zijn van het criminele gedrag) de kans op het plegen van nieuwe strafbare feiten aanzienlijk vermindert. En dat dit ook nog goedkoper is dan alleen opsluiten in de gevangenis zonder enige behandeling.

Locatie: Dominicuskapel, Palestrinastraat 1a
Het café is geopend van 20.30 – 22.30 uur.
De toegang is vrij, maar een bijdrage in de kosten op de avond zelf is welkom.