Kenniscafé met prof. dr. Peter Knorringa

In de serie Hoogleraren uit de Wijk.

Zondag 25 september 2011 om 20:30 uur zal prof. dr. Peter Knorringa (Professor in Private Sector & Development, International Institute of Social Studies, Erasmus Universiteit Rotterdam) een interessante lezing houden met als thema Armoedebestrijding door verantwoord ondernemen?
Dé avond om wat te weten te komen, gezellig te netwerken en te ontmoeten!

Prof. Dr. Peter Knorringa
Peter Knorringa is sinds 2010 hoogleraar Private Sector & Development aan het International Institute of Social Studies, onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Als ontwikkelingseconoom heeft hij uitgebreide ervaring in met name India, Vietnam en Indonesië maar heeft ook aan kortlopende projecten gewerkt in bijvoorbeeld Ethiopië, Kenia en Zuid Afrika. De rode draad in zijn onderzoek, onderwijs en advieswerk is de rol van lokale ondernemers en bedrijven in armoedebestrijding en ontwikkelingsprocessen. Naast een blijvende belangstelling voor het midden en kleinbedrijf in ontwikkelingslanden, heeft hij zich de afgelopen jaren ook meer
gericht op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en op de rol van keurmerken en standaarden.

Keurmerken zoals Max Havelaar en kwaliteitsstandaarden als ISO 9000 kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan armoedebestrijding, maar ze kunnen ook voor grotere ongelijkheid zorgen. Maar wanneer hebben dit soort keurmerken nu wel een positief effect, en wanneer niet? De praktijk is dat, met de beste intenties over het afdwingen van goede arbeidsvoorwaarden en het terugdringen van kinderarbeid, de armste mensen vaak het eerst uit de productieketen worden gedrukt, waardoor het voor hen nog moeilijker wordt om te overleven. Wat kan hier aan gedaan worden? En door wie? Tot nu toe zijn het vooral hoger opgeleide consumenten in Europa en Amerika die bereid zijn om extra te betalen voor bijvoorbeeld eerlijke koffie of verantwoorde kleding. Maar hoe zit dat met de honderden miljoenen nieuwe middenklasse consumenten uit bijvoorbeeld India, China en Brazilië? Gaan zij investeren in meer sociaal verantwoorde en milieubewuste consumptiepatronen?

Dominicuskapel, Palestrinastraat 1a
zo. 25 sep 2011, 20:30 tot 22:30 uur
Entree: vrij