Boeken+

De Nieuwe Dominicus start dit voorjaar met Boeken+ op de zondagavond. Telkens staat één literair werk centraal. Grieta Felix vertelt kort wat over de inhoud en licht er één aspect uit: de achtergrond van een personage, de relatie met een bepaald schilderij of muziekstuk, de historische achtergronden et cetera. Het is niet nodig om het boek van tevoren te lezen.

Zondag 7 april, 20.00-22.00 uur: Post voor mevrouw Bromley
Post voor mevrouw Bromley van Stefan Brijs geeft een indringend beeld van de invloed van de
Eerste Wereldoorlog op het leven van gewone mensen, in het bijzonder op de vriendschap tussen
twee jonge jongens. In de loopgraven vinden soldaten troost en afleiding in de schoonheid van de gedichten van Keats, zoals blijkt uit de brieven die zij aan hun vriendinnen schrijven. In haar lezing gaat Grieta Felix daarom tevens in op het werk van deze negentiende-eeuwse Engelse dichter uit de Romantiek en bespreekt enkele van zijn gedichten.

Zondag 26 mei, 20.00-22.00 uur: Vaslav
Begin twintigste eeuw was Vaslav Nijinski tien jaar lang de sterdanser van de Ballets Russes. Op zijn negenentwintigste stopte hij en sprak daarna bijna geen woord meer. Arthur Japins roman Vaslav is op zijn leven gebaseerd. Grieta Felix houdt een lezing over dit Russische dansgezelschap, dat furore maakte maar ook rellen veroorzaakte vanwege de nieuwe manier van dansen. Zij laat afbeeldingen van de onorthodoxe kostuums en decors zien en fragmenten horen van de balletmuziek van Ravel en Stravinsky.

Grieta Felix studeerde klassieke talen en kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Groningen en is sinds zeven jaar journaliste bij Nieuwegein dichtbij. Daarnaast geeft zij lezingen en cursussen over kunst, cultuur en literatuur.

Plaats: Dominicuskapel, Palestrinastraat 1A, Utrecht
Aanmelden: info@denieuwedominicus.nl of tel. (06) 5115 9690 (Magda de Jong)
Kosten: € 7,50 (incl. consumptie)